Beeld en Geluid Wiki

Beelden voor de toekomst

De Beeld en Geluidwiki ontsluit kennis over de collectie uit het archief van Beeld en Geluid. Centraal staan films, radioprogramma's en televisieproducties die in het kader van Beelden voor de toekomst gedigitaliseerd worden.

Op de wiki staan biografieën van personen uit de media, zoals filmmakers, acteurs, televisiepresentatoren of ontwerpers. Er wordt een groot aantal producties beschreven, en waar mogelijk worden de makers genoemd. De producties zijn ingedeeld in genres en gesorteerd op decennium. Aan de hand van veel verschillende onderwerpen wordt de context van film, radio en televisie beschreven. Er worden minimaal 4.150 foto’s uit het archief van Beeld en Geluid beschreven in de wiki.

De wiki is in 2008 gestart en maakt gebruik van de mediawiki software. De teksten en afbeeldingen zijn onder een Creative Commons licentie (Naamsvermelding-gelijk delen) beschikbaar voor iedereen. De bewerking en aanmaken van nieuwe pagina’s staat open voor wie zich aanmeldt. Beeld en Geluid voert redactie en voegt veel informatie uit eigen archief toe.

Eind 2010 bestaat de Beeld en Geluidwiki uit 15.000 inhoudelijke pagina’s en zijn er bijna 10.000 afbeeldingen uit het archief toegevoegd. De pagina’s zijn op dat moment zo’n 6 miljoen keer bekeken en er zijn 1.900 geregistreerde gebruikers.