Gas in Beeld: verhalen van Slochteren

Wethouder leest voor

Wethouder Adrie Scheidema leest voor uit de tijd dat hij zelf nog een kind was.

by-nc-sa

Op 23 juni 2009, 50 jaar na de ontdekking van de gasbel bij Slochteren, werd het paviljoen Gas in Beeld: verhalen van Slochteren feestelijk geopend voor publiek op de Fraeylemaborg in Slochteren. In de daaropvolgende week konden bezoekers in het paviljoen persoonlijke herinneringen aan 50 jaar gas vastleggen en live remixen met archiefbeelden. Het resultaat werd vertoond op een spectaculair scherm van 15 meter breed. 

Onder de begeleidende verhalen van wethouder Adrie Scheidema en columnist Herman Sandman werd het paviljoen geopend voor publiek. De hele week konden leerlingen van basisscholen, ouderen van verzorgingstehuis ’t Olderloug en scouts onder begeleiding van bibliotheekmedewerkers verhalen over de gasvondst komen vastleggen. Alle verhalen zijn opgenomen in het archief op de website van Gas in Beeld. Op deze website zijn ruim 150 archiefbeelden over 50 jaar gas te bekijken.

  • Bekijk hier alle foto’s van de opening van het paviljoen
  • Bekijk het item over Gas in Beeld - Verhalen van Slochteren op het Jeugdjournaal (23 juni 2009)
  • Lees het artikel over Gas in Beeld - Verhalen van Slochteren in Trouw (24 juni 2009)

Gas in Beeld - Verhalen van Slochteren werd in het kader van Beelden voor de Toekomst gerealiseerd door Biblionet Groningen en Kennisland in samenwerking met de bibliotheken Slochteren en Hoogezand-Sappemeer en het Gronings AudioVisueel Archief (GAVA).

Meer informatie

Gas in Beeld wordt uitgebreid beschreven in het onderzoekspaper Many Heads is Better Than One, dat geschreven werd voor presentatie op de conferentie Museums and the Web, 2010.