Hollands Glorie op Pinkpop

Hollands Glorie op Pinkpop 40 jaar

Hollands Glorie op Pinkpop 40 jaar

by Beelden voor de toekomst

Rondom het veertigjarig bestaan van Pinkpop is een experimentele videozoekmachine gelanceerd (inmmidels uit de lucht). Met behulp van speciale Nederlandse technologie kon via deze website gebrowsed worden door videofragmenten van optredens en interviews op Pinkpop. Automatische beeld- en spraakherkenning nam de gebruiker op een nieuwe manier bij de hand. De website liet op deze manier zien hoe multimediatechnologie ons in de nabije toekomst kan helpen de weg te vinden in het enorme aanbod van online video.


De Nederlandse technologie is de afgelopen vijf jaar veelvuldig als beste getest in internationale competities en was voor het eerst toegankelijk voor het grote publiek. De zoekmachine vertaalt pixels naar tekst en is daarom in staat om objecten in het beeld, zoals ‘gitarist’ en ‘drummer’, automatisch te benoemen. De machine leert op basis van vele voorbeelden het verband tussen een visueel object en duizenden vorm-, kleur- en structuurkenmerken. Gebruikers konden razendsnel naar verschillende benoemde objecten in de concertvideo navigeren door een speciaal ontwikkelde videoplayer die deze objecten op een tijdlijn weergeeft. Naast het zoeken in Pinkpopconcerten, konden gebruikers ook zoeken in interviews van Nederlandse artiesten met behulp van automatische spraakherkenning.

De gebruiker werd uitgedaagd om actief terugkoppeling te geven op de automatische behaalde resultaten, bijvoorbeeld door het label ‘drummer’ te vervangen door ‘toetsenist’. Met deze input van gebruikers kon vervolgens het automatische herkenningsproces verder worden verbeterd. Ook konden de gebruikers commentaar toevoegen in de vorm van tekst om de doorzoekbaarheid van dit Pinkpopmateriaal nog verder te vergroten.

De website www.hollandsglorieoppinkpop.nl is ontwikkeld dankzij het nationale onderzoeksprogramma MultimediaN en Beelden voor de Toekomst. In MultimediaN zijn vertegenwoordigd: Universiteit van Amsterdam (videobeeldherkenning), Universiteit Twente (spraakherkenning), Video Dock (video players) en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.