Mapit1418.nl

Microsoft surface table

Speciaal voor deze gelegenheid bouwden Nationaal Archief, KL en Geodan een versie van Mapit1418 voor de Microsoft Surface Table.

by-nc-sa

Tijdens de Week van de Geschiedenis (17 t/m 25 oktober 2009) presenteerden Kennisland en het Nationaal Archief de website MapIt1418. Mapit1418.nl geeft toegang tot een bijzondere selectie fotomateriaal uit de Eerste Wereldoorlog van het Nationaal Archief. Vooral – vaak niet eerder getoonde – foto’s uit Nederland in de oorlogsperiode krijgen op deze site speciale aandacht. 

In veel gevallen is echter onbekend waar deze foto’s destijds genomen zijn. Met Mapit1418 hebben de initiatiefnemers via crowdsourcing van veel foto’s alsnog de juiste geografische locaties achterhaald. Bezoekers van de website hebben daaraan bijgedragen door de volgens hen juiste locatie op een kaart aan te geven. Er werd voor dit project gebruik gemaakt van de kaart van Open Street Map, het open source alternatief voor bijvoorbeeld Google Maps. Daarnaast heeft een aantal bezoekers eigen foto’s van dezelfde locaties anno nu toegevoegd. Daarmee ontstaat een boeiende vergelijking tussen toen en nu.

De publieke lancering van de website vond plaats tijdens de Nacht van de Geschiedenis, de feestelijke afsluiting van de Week van de Geschiedenis op 24 oktober 2009. Speciaal voor dat evenement ontwikkelden Kennisland en het Nationaal Archief samen met Geodan een unieke extensie van de website: een spel op de Surface Table van Microsoft, waarmee bezoekers van de Nacht met elkaar de collectie konden ontdekken en meer over de locaties te weten konden komen.

Mapit1418 is een initiatief van Nationaal Archief en Kennisland en is ontwikkeld in het kader van Beelden voor de Toekomst.