Nationaal Archief Joins Flickr The Commons

Tabaksfabriek Mignot & De Block, Eindhoven

Tabaksfabriek Mignot & De Block, Eindhoven (ca. 1919). Kistjesstoffeerderij, onderafdeling goud- en zilverdiepdrukselpersen.

public domain Collectie: Nationaal Archief

Het Nationaal Archief is op 21 oktober 2008 het experiment aangegaan door zich als eerste Nederlandse erfgoedinstelling aan te sluiten bij Flickr The Commons, een initiatief gestart door de Library of Congress (VS) en de internationale fotowebsite Flickr. Hiermee deelt het Nationaal Archief zijn historische fotocollecties met een breed publiek met als doel deze collecties te laten verrijken door het publiek.

Door de nauwe samenwerking tussen het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo zijn ook foto’s uit dit archief toegevoegd. Bezoekers kunnen informatie toevoegen aan foto’s van de Arbeidsinspectie uit de eerste helft van de vorige eeuw, aan foto’s over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, emigranten, de KNIL en de Olympische Spelen van 1928. De foto’s zijn te zien op: www.flickr.com/photos/nationaalarchief

Inmiddels zijn er op de site Flickr the Commons duizenden foto’s te bewonderen van verschillende Amerikaanse en Europese archieven en musea. De fotoliefhebber kan er grasduinen in verschillende fotocollecties, variërend van kleurenfoto’s uit de jaren dertig tot zwart-wit foto’s uit de negentiende eeuw; van foto’s van beroemde artiesten en wetenschappers tot nieuwsfotografie uit de jaren twintig.

 

De fotocollectie van het Nationaal Archief bestaat uit meer dan 1,2 miljoen foto’s die een periode van meer dan honderd jaar nationale en internationale geschiedenis bestrijken, waaronder belangrijke fotocollecties als Persbureau Anefo, Elsevier, Willem van de Poll, de KNVB en de fotocollectie Arbeidsinspectie. De fotocollecties bevatten genres en onderwerpen als persfotografie, arbeidsomstandigheden aan het begin van de twintigste eeuw, de voormalige Nederlandse kolonies, voetbal en de Koninklijke familie. De foto's op Flickr zijn binnen het project Beelden voor de Toekomst op hoge resolutie gedigitaliseerd.

Ga direct naar de bijzondere foto’s uit de fotocollecties van het Nationaal Archief op: www.flickr.com/photos/nationaalarchief