Nationaal Archief joins Wikipedia

Van Thijn, Weisglas en Pronk

Van Thijn, Weisglas en Pronk kijken naar politieke foto's die het Nationaal Archief beschikbaar heeft gemaakt voor Wikipedia.

by-nc-sa

Op 13 september 2010 doneerden het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo een selectie foto's aan Wikimedia Nederland, bekend van Wikipedia. Wikipedia is de grootste online encyclopedie ter wereld, die bovendien helemaal door gebruikers wordt geschreven en onderhouden. In deze encyclopedie bestaat grote behoefte aan beeldmateriaal om lemma's te illustreren - fotomateriaal dat in veel gevallen niet (legaal) beschikbaar is.

Waar het gaat om Nederlandse politiek brachten Nationaal Archief en Spaarnestad Photo daar op 13 september 2010 verandering in door ruim 1.000 foto's uit de ANEFO persfotocollectie te doneren aan Wikimedia Nederland, de organisatie achter de Nederlandse Wikipedia. De ANEFO persfotocollectie bevat portretfoto's van de meeste Nederlandse politici en foto's van vele beroemde en minder beroemde gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan de Nacht van Schmelzer, de formatieperikelen van 1977 en de eerste vrouwelijke minister, Marga Klompé. Bij veel foto's zal een Wikipedia-lemma bestaan en kunnen de foto’s gebruikt worden om deze te illustreren. Voor andere gebeurtenissen geldt dat de foto’s een mooie aanleiding vormen er een artikel bij te schrijven.

Op 13 september 2010 werd de collectie officieel overhandigd aan Wikimedia Nederland. Het gebruik van de foto’s zal nauwlettend worden gevolgd. Bevindingen zullen via deze website publiek worden gemaakt.

Zie hier een selectie van foto's