Release Twee Vrouwen

Twee Vrouwen van George Sluizer

De eerste film die EYE in het kader van Beelden voor de Toekomst heeft gerestaureerd, gedigitaliseerd en beschikbaar gemaakt.

Copyright EYE Filminstituut Nederland

De eerste film die EYE in het kader van Beelden voor de Toekomst heeft gerestaureerd, gedigitaliseerd en beschikbaar gemaakt is 'Twee Vrouwen' van George Sluizer. In overleg met de regisseur is een definitieve versie van de film vastgesteld en op hoge kwaliteit gerestaureerd. 

Op de speciale campagnewebsite staat informatie over de vertoning, de geschiedenis van de film (met materiaal uit het archief van Beeld en Geluid en het Filmmuseum (EYE)) en het restauratieproces.

De film
De film Twee Vrouwen van regisseur George Sluizer (Spoorloos / The Vanishing), is gebaseerd op de gelijknamige roman van Harry Mulisch uit 1975. Twee Vrouwen (Twice a Woman) is een Engelstalige verfilming van het verhaal over een gespannen lesbische verhouding in Amsterdam. Sluizer strikte voor de hoofdrollen een internationale sterrencast met onder meer Anthony Perkins (Psycho van Alfred Hitchcock) en Bibi Andersson (Wilde Aardbeien van Ingmar Bergman). Het vinden van een actrice voor de hoofdrol was niet eenvoudig, destijds gold het spelen van een lesbische rol -zeker in het buitenland- als zeer controversieel. De film gaf dan ook ‘geweldig veel stof tot nadenken’ en nog steeds is de thematiek van de film actueel.

Voor deze nieuwe digitale versie van Twee Vrouwen werden de enige twee originele negatieven ingescand en beschadigingen en onvolkomenheden digitaal weggewerkt. De resultaten zijn niet te vergelijken met die van fotochemische restauratie: kabels, krassen en vlekken zijn digitaal ‘weggeveegd’ en de kleuren van de opnames zijn verlevendigd. In overleg met George Sluizer werd tenslotte een definitieve versie samengesteld. Deze volledig opnieuw gemonteerde en digitaal gerestaureerde versie diende als basis voor de nieuwe vertoningskopie en de DVD.