The Scene Machine Live

by-sa Beelden voor de toekomst

The Scene Machine Live (TSML) is een interactieve installatie waarmee publiek op een laagdrempelige manier kan kennismaken met de filmcollectie van EYE Film Instituut Nederland. De ‘machine’ is gevuld met meer dan duizend bijzondere Nederlandse filmfragmenten uit de collectie van EYE: kleur en zwart-wit, animatie en live action, fictie en non-fictie. 

Via TSML komen gebruikers op een eenvoudige en intuïtieve wijze met bijzondere filmfragmenten in aanraking. Gebruikers kunnen kiezen uit verschillende vooraf samengestelde thema’s of een eigen thema samenstellen door te kiezen uit meer dan 200 trefwoorden zoals: liefde, fiets, muziek, nacht en verdriet. Door een slimme techniek spelen verschillende fragmenten naast elkaar en ontstaan allerlei verrassende connecties tussen de beelden. De basis van TSML is de website scenemachine.nl, waar bezoekers online ook hun eigen thema’s kunnen bewaren. Deze is vanaf eind november online. Veel van de films in The Scene Machine zijn digitaal beschikbaar dankzij het project Beelden voor de Toekomst.

Tijdens een praktijkcase op Digitaal Erfgoed conferentie demonstreerden EYE en Kennisland hoe TSML kan worden ingezet als educatieve toepassing voor mediawijsheid bij een brede doelgroep. In het kader van een leven lang leren gingen ouderen en jongeren samen aan de slag met de installatie en deelden daarbij hun kennis en ervaringen (zie filmpje). Ouderen leren omgaan met nieuwe media aan de hand van materiaal wat hen aanspreekt; voor  jongeren wordt de filmcollectie interessanter door de speelse benadering. Zoals in de introductie van de parallelsessie Mediawijsheid staat aangegeven: “nieuwe technieken worden steeds belangrijker bij het bereiken van je doelgroepen”. TSML hoopt andere erfgoedinstellingen te inspireren om hun archiefmateriaal op creatieve wijze aan nieuwe doelgroepen aan te bieden. Graag delen we de ervaring die wij als erfgoedinstellingen hebben opgedaan met de ontwikkeling van een technisch vernieuwende installatie als TSML.

The Scene Machine Live is een project van EYE en Kennisland binnen Beelden voor de Toekomst en is ontwikkeld in samenwerking met Dima Stefanova, David Lammers, Apollomedia.nl, Strandjutter.net en Thijs Eerens. 

Momenteel is The Scene Machine Live te zien in de bovenhal van het EYE-paviljoen in het Vondelpark. Hier staat hij tot eind januari 2011.