Waisda? Video Labeling Game

Video labeling gam

Video labeling game, gelanceerd door Beeld en Geluid in samenwerking met de KRO.

by Beelden voor de toekomst

Beeld en Geluid lanceerde in samenwerking met de KRO het annotatiespel voor video 'Waisda?'. In de vorm van een uitdagend spel wordt de speler daarin gevraagd om trefwoorden aan videomateriaal toe te voegen, om daarmee de doorzoekbaarheid van audiovisuele archieven te vergroten. Waisda? is een initiatief van Beeld en Geluid dat voortbouwt op eerdere experimenten van KRO Internet. Het vloeit voort uit het project Beelden voor de Toekomst.

 

Het spel is gebaseerd op het principe dat er sprake is van een betekenisvolle beschrijving, wanneer meerdere mensen afzonderlijk van elkaar hetzelfde over een mediafragment zeggen. Dit principe wordt onder andere door Google al met succes voor de beschrijving van fotocollecties toegepast. Beeld en Geluid en de KRO zijn de eersten ter wereld die een annotatiespel inzetten om er de beschrijvingen van audiovisuele collecties mee te verrijken.

Spel
In het spel zitten ruim 2000 verschillende items – in totaal bijna 600 uur aan uniek audiovisueel materiaal – waar het publiek gedurende een periode van zes maanden spelenderwijs beschrijvingen aan kan toevoegen. Het gaat hierbij onder andere om historische Polygoonjournaals van Beeld en Geluid en oude en recente afleveringen van Boer zoekt Vrouw, Spoorloos en Memories van de KRO.

Omdat de speler beschrijft wat er precies in een bepaalde scene te zien of te horen is – en op welk moment dit het geval is – zal het spel leiden tot een betere doorzoekbaarheid van het video materiaal. Uiteindelijk zal het mogelijk zijn om snel en nauwkeurig een specifiek fragment uit een video terug te vinden, zonder eerst het hele item te hoeven bekijken of door te spoelen.

Samenwerking
'Waisda?' is een project van Beeld en Geluid in samenwerking met de KRO, in het kader van Beelden voor de Toekomst. De ontwikkeling van het spel is in handen van Q42. De Vrije Universiteit Amsterdam geeft in het kader van het Europese onderzoeksprogramma PrestoPRIME aanvullend advies over de verwerking van publieksbeschrijvingen en verbeteringen aan het spel.