Masterclass Open Data voor culturele instellingen

Creative Commons Nederland organiseert in het voorjaar van 2012 de masterclass Open Data voor culturele instellingen. De masterclass gaat in vijf plenaire bijeenkomsten in op auteursrechtelijke aspecten van metadata en content en het toepassen van open content licenties. Doel van de masterclass is om een strategie te ontwikkelen voor het vrijgeven van data van culturele erfgoedinstellingen.

Naast een theoretische inleiding op het onderwerp ga je onder begeleiding van een coach met je eigen praktijkcases aan de slag gaan. Experts uit het veld presenteren hun ervaringen en gaan met jou in dialoog. De datasets die de deelnemers in de masterclass open maken, worden ingebracht in door Hack de Overheid georganiseerde hackathons.

De masterclass staat onder leiding van Paul Keller (senior adviseur auteursrechtenbeleid Kennisland, Creative Commons NL). CC-NL werkt in het kader van de masterclass samen met Open Cultuur Data.

Doelgroep

De masterclass is bedoeld voor professionals werkzaam in de culturele sector met een interesse voor open data. Dit kunnen marketing of communicatie professionals zijn, collectiebeheerders of bijvoorbeeld professionals werkzaam op een digitale of rechtenafdeling.

Bijeenkomsten

De plenaire masterclass bijeenkomsten vinden plaats in Amsterdam (Kennisland, Holland Room, Keizersgracht 174) op de volgende avonden (19.00-21.00 uur):

  • Dinsdag 10 april 2012: inleiding auteursrecht, content & metadata
  • Maandag 16 april 2012: open content, data, hergebruik en technische implementatie
  • Maandag 23 april 2012: gebruikersovereenkomst en licenties
  • Maandag 14 mei 2012: implementatie beleid
  • Maandag 18 juni 2012: terugkombijeenkomst

Inschrijven

Deelname aan de masterclass kost 499,- euro (ex BTW). De masterclass biedt plek aan maximaal 15 deelnemers. Er is een beperkt aantal gratis plaatsen beschikbaar voor deelnemers die dit bedrag niet via hun werkgever kunnen laten vergoeden.

Inschrijven voor de masterclass kan uiterlijk op 20 maart 2012 via het online Inschrijfformulier. We streven ernaar om uiterlijk twee weken voor aanvang van de masterclass kenbaar te maken of je geselecteerd bent om mee te doen.

Open Cultuur Data is een netwerk dat culturele data open maakt en de ontwikkeling van toepassingen op basis van deze data stimuleert. Open Cultuur Data is een initiatief van het Innovators Netwerk Erfgoedsector en Hack de Overheid en wordt mede mogelijk gemaakt door Beelden voor de Toekomst en Creative Commons Nederland.

Contact

Neem voor meer informatie over de masterclass contact op met Nikki Timmermans (nt@kl.nl).