Symposium 'Erfgoed in de bibliotheek via audiovisuele media'

Locatie: Zeeuwse Bibliotheek, Middelburg

Dit symposium staat in het teken van 'Erfgoed in de bibliotheek via audiovisuele media'. Speciale gast is Francisco van Jole, die in zal gaan op het belang van digitalisering voor de samenleving. Van Jole is journalist, columnist voor de VARA, Tros, Volkskrant en De Nieuwe Reporter.

Steeds meer historisch film-, foto- en videomateriaal wordt in digitale vorm toegankelijk gemaakt via de bibliotheek, al dan niet via het gestaag groeiend aantal historisch informatiepunten en erfgoedpunten. In dit symposium gaan we in op verschillende nieuwe en innovatieve toepassingen die kunnen worden gebruikt om de ontmoeting tussen bibliotheek en erfgoed krachtig in de informatiesamenleving neer te zetten.
 
Deze dag staat ook in het teken van de lancering van de pilot van de Zeeuwse bibliotheek met als belangrijk onderdeel een geschiedenisquiz met historisch filmmateriaal, uitgevoerd op de multitouch (Surface) table. Dit is één van de vier pilots die afgelopen twee jaar in het kader van Beelden voor de Toekomst zijn uitgevoerd. Het toegankelijk maken van digitaal audiovisueel erfgoed materiaal staat alle pilots centraal, zoals in DOK’s “Agora / story of my life”, waarin bezoekers met erfgoedmateriaal van het Delfts Archief hun verhaal kunnen samenstellen) en de website www.gasinbeeld.nl met audiovisueel materiaal en persoonlijke verhalen over 50 jaar gas door Biblionet Groningen.
 
De nieuwste technieken voor het tonen van erfgoedmateriaal zullen tijdens dit symposium zeker niet ontbreken. De multitouch (Surface) tafel en de diverse mogelijkheden die het biedt zal dan ook een prominente rol spelen in het programma en op de uitgebreide informatiemarkt. Verder zijn er verschillende sessies waarin diverse toepassingen en gebruik van audiovisueel erfgoed worden uitgelicht.