TV Film Festival in EYE

2 oktober, 15.00: 100 Jaar Televisie

7 t/m 31 oktober, TV Film Festival 

De televisie bestaat in oktober zestig jaar, en dat viert EYE Film Instituut Nederland van 7 t/m 31 oktober met het TV Film Festival, een uitgebreid programma rond de beste Nederlandse televisiefilms van de afgelopen jaren, in aanwezigheid van cast & crew. Daarnaast presenteert EYE op 2 oktober ‘100 Jaar Televisie’, een programma over de cinematografische wortels van de televisie. Verder is er een special rond Suzy Q in aanwezigheid van regisseur Martin Koolhoven, en zijn de tien nieuwste NTR KORT!-titels te zien.

Tijdens het TV Film Festival zoomt EYE in op de relatie tussen de hedendaagse Nederlandse film en de televisie, met een programma waarin televisiefilms van erkend en aanstormend Nederlands filmtalent (opnieuw) worden vertoond op het grote doek.

Filmmakers als Urszula Antoniak, Martin Koolhoven, Nanouk Leopold, Nicole van Kilsdonk en Hanro Smitsman hebben met een televisiefilm hun eerste stappen in de filmwereld gezet. Sinds het midden van de jaren negentig is de televisiefilm dan ook niet meer weg te denken uit het Nederlandse film- en tv-landschap. Onder de noemer Telefilm, One Night Stand en tot voor enkele jaren geleden De Nieuwe Lola’s worden films gemaakt die primair bedoeld zijn voor uitzending op televisie. De onderwerpen haken meestal in op de actualiteit. In het afgelopen decennium hebben deze projecten zich bewezen als kweekvijver voor veelbelovende regisseurs, acteurs en scenarioschrijvers. Films uit deze series worden regelmatig bekroond op festivals in binnen- en buitenland, en verschillende Telefilms kregen een bioscooproulement.

EYE vertoont een selectie Nederlandse televisiefilms uit de periode 1999–2011, waarbij het accent ligt op films die niet of slechts incidenteel in de bioscoop te zien zijn geweest (uitzonderingen zijn Familie en Tussenland). Iedereen kan zo op het grote doek ontdekken wat hij op televisie heeft gemist: van prijswinnaars en vroege films van inmiddels bekende cineasten tot festivalfavorieten en aanstormend filmtalent. De meeste films worden vertoond in de aanwezigheid van de makers. Alle films worden vooraf gegaan door NTR KORT!-titels.

Allernieuwste titels NTR KORT!
Na de eerste vertoning op het Nederlands Film Festival beleven de tien nieuwste NTR KORT!-film hun Amsterdamse première in EYE, waaronder de Oscar-inzending voor korte films Stilte na de storm. Een aantal makers is aanwezig voor een Q&A met het publiek. 

Ook de productie van de Nederlandse korte film wordt in belangrijke mate ondersteund door de televisie. NTR KORT! (voorheen NPS) geeft sinds 2000 jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken, bestemd voor vertoning in de bioscoop, op televisie en internet. Ook dit initiatief heeft reeds tot vele spraakmakende en prijswinnende korte films geleid.

100 Jaar Televisie
Op 2 oktober 2011, de datum waarop 60 jaar geleden de eerste televisie-uitzending in Nederland plaatsvond, presenteert EYE 100 Jaar Televisie, een historische compilatie met korte films en fragmenten uit de collectie van EYE, die laat zien waar de televisie de mosterd haalde. Wat wij nu kennen als doorsnee televisie, zoals sportprogramma’s, het journaal en kookprogramma’s, was in zijn oervorm al te zien in de bioscoop. EYE stelde uit eigen collectie een programma samen over de cinematografische wortels van de televisie, met onder andere beelden van een voetbalwedstrijd uit 1912, de verwoestingen die een tornado in 1925 aanrichtte in Borculo en een kookfilm waarin de Nederlandse huisvrouw de kunst van het bereiden van hors d’oeuvres wordt bijgebracht. Presentatie Ronald Simons, collectieonderzoeker EYE.

Het TV Film Festival wordt georganiseerd i.s.m. CoBO Fonds, Mediafonds, NTR, VPRO en het Filmfonds. Met dank aan alle deelnemende producenten en omroepen. 

Het TV Film Festival vindt plaats in het kader van het themajaar 60 Jaar Televisie dat georganiseerd wordt door EYE en Beeld en Geluid in het kader van het digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst.

 

2 oktober, 15.00: 100 Jaar Televisie

7 t/m 31 oktober, TV Film Festival 

EYE, Vondelpark 3, 1071 AA Amsterdam, t. 020-5891400

www.eyefilm.nl