1000 uur Barend & Van Dorp online

In 2008 reden Frits Barend en Henk van Dorp een steekkar met alle afleveringen van hun befaamde talkshow binnen bij het Beeld en Geluid-gebouw. Beeld en Geluid gaat vanaf 17 september meer dan 1000 uur van dit unieke materiaal in de virtuele etalage gaan zetten. Niet alleen om heel Nederland er weer van te kunnen laten genieten, maar ook om het te kunnen verkopen.

De cultuurhistorische waarde van het materiaal is groot genoeg: heel Nederland heeft er aan tafel gezeten – maar hoe verdien je er geld mee? En via welk kanaal? Rond deze en meer vragen verzorgden Harry Verwayen (Kennisland) en Thomàsz Lin (Beeld en Geluid) op 23 juni een workshop over het onderwerp ‘businessmodel-innovatie’ tijdens het Mediapark Jaarcongres.

Barend & Van Dorp in lo-res en hi-res
Tegelijk was deze sessie de kick off voor de ontwikkeling van de website, die op 17 september live gaat. Deze doet dienst als ‘etalage’ die voorziet in lage resolutie materiaal en een uitgebreide zoekfunctie, waarmee ook professionele bezoekers (redacties van talkshows bijvoorbeeld) gemakkelijk fragmenten kunnen terugzoeken en bekijken. Daarnaast zit de meerwaarde in de extra contextuele informatie die er aangeboden wordt, wat meer betekenis geeft aan het materiaal. Wil je een fragment in hoge resolutie of op DVD hebben, dan reken je dat af via Beeld en Geluid. Via de low res etalage hoopt Beeld en Geluid de verkoop van hi res fragmenten te stimuleren. Een andere mogelijkheid is het aanbieden van extra, betaalde diensten, zoals opslag van favoriete fragmenten of samenwerking met scholen.

Eenmalige comeback
De lancering wordt een bijzonder moment: Barend en Van Dorp hebben zich bereid getoond om te zorgen voor een eenmalige ‘comeback’: in de setting van een B&VD-uitzending gaan ze het gesprek aan met onder meer (oud-)collega’s van omroepen en redacties over dit project en de meerwaarde daarvan. Daarnaast krijgt de gloednieuwe website een belangrijke rol in deze ‘uitzending’.

Beeld en Geluid digitaliseert de collectie Barend & Van Dorp en realiseert de website in het kader van Beelden voor de Toekomst.

Voor meer informatie en om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rond de website en de lancering:

www.beeldengeluid.nl/barendenvandorp