Aanbesteding Beeld en Geluid digitalisering 10.000 uur HD filmmateriaal

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft zijn zesde aanbesteding gepubliceerd in het kader van het project Beelden voor de Toekomst. De opdracht betreft in totaal 10.000 uur aan televisieprogramma's.

Deze collectie vertegenwoordigt de A-waarde van het materiaal van de Publieke Omroepen uit de jaren 1951 tot en met 1989 in de archieven van Beeld en Geluid. De programma's zijn destijds op 16 mm acetaatfilm opgenomen. Zowel het beeld als het geluid dient gedigitaliseerd te worden.

De looptijd van de opdracht is vier jaar en omvat het voorbereiden en schoonmaken van de acetaatfilm, om dit materiaal vervolgens te digitaliseren naar hoge resolutie databestanden.

Daarmee wordt dit belangrijke onderdeel van de Nederlandse cultuurgeschiedenis behouden voor toekomstige generaties. Voor de kortere termijn is het voordeel dat digitale bestanden gemakkelijker beschikbaar te maken zijn voor gebruik door professionals en publiek. Inmiddels hebben potentiële leveranciers al een grote belangstelling voor de aanbesteding getoond.
 
Meer informatie over deze aanbesteding is te vinden in de Engelstalige aankondiging (PDF)