Annotatiespel Waisda? wint prijs op EurolTV conferentie

Op 10 juni jongstleden heeft het annotatiespel Waisda? op EurolTV, dé conferentie voor interactieve tv en webvideo, de Competition Grand Challenge gewonnen. Waisda? is de eerste operationele video labeling game voor audiovisuele collecties ter wereld. Het spel werd in mei 2009 door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ontwikkeld, in samenwerking met de KRO. 

Spelers van Waisda? voegen trefwoorden (tags) aan videomateriaal toe die beschrijven wat ze zien en horen. Het doel is de doorzoekbaarheid van audiovisuele archieven te verbeteren. Wanneer meerdere mensen afzonderlijk van elkaar dezelfde tag aan een videomoment toekennen, is er sprake van een betekenisvol trefwoord. Het kan onder andere gespeeld worden met de televisieprogramma’s Boer zoekt Vrouw, Barend & Van Dorp, Memories en Westerman’s Nieuwe Wereld.

Waisda? ontving in oktober 2009 een TIMAF Best Practices Award tijdens het HartmanEVENT. Ook werd het spel genomineerd voor een Accenture Innovation Award in 2009. Het spel is een project van Beelden voor de Toekomst, dat digitalisering en ontsluiting van audiovisueel erfgoed op grote schaal mogelijk maakt.

Op het Waisda? blog worden regelmatig berichten geplaatst met het laatste nieuws en informatie over onderzoek, zoals kwantitatieve en kwalitatieve analyse van de tags, usability onderzoek naar de huidige interface en gebruikersonderzoek naar de motivatie van spelers.

De ontwikkeling van het spel is in handen van Q42. De Vrije Universiteit Amsterdam doet onderzoek in het kader van het Europese onderzoeksprogramma PrestoPRIME en geeft aanvullend advies over de verwerking van publieksbeschrijvingen en verbeteringen aan het spel.