Beeld en Geluid omarmt 40 jaar Pinkpop

Pinkpop leeft als nooit tevoren, het beroemdste popfestival van Nederland beleeft dit jaar haar 40ste editie. Beeld en Geluid, 3FM en NPS/VARA/VPRO hebben gekozen voor een integrale aanpak van het jubileum ‘40 jaar Pinkpop’. Centraal staat de volledige digitale ontsluiting en documentatie van zowel Pinkpop live concertregistraties als Pinkpop beeldmateriaal uit de archieven van Beeld en Geluid.
 
Radio, televisie en internet
Voorafgaand aan het festivalweekend zelf, worden op radio en televisie diverse programma’s uitgezonden waarin de rijke Pinkpophistorie, uit de archieven van Beeld en Geluid, voorbij komt. 3FM trapt op 21 mei af: luisteraars kunnen dan ‘on request’ Pinkpop concertregistraties van de afgelopen 39 edities beluisteren. De NPS volgt op 25 mei met een feestelijk televisieprogramma, waarin de zoektocht naar hét Pinkpopmoment centraal staat.

Parallel aan TV en radio is vanaf 12 mei op 3FM.nl een stemmodule actief met de Top 100 Pinkpop beeldfragmenten. De Top 10 van deze meest legendarische fragmenten wordt tijdens Pinkpop, op 1 juni, uitgezonden op Nederland 2, 3FM en via de schermen op het Pinkpop-terrein.
 
Beeld en Geluid widget
Vanaf maandag 25 mei is de Beeld en Geluid widget een week lang gevuld met unieke beelden uit 39 jaar Pinkpop lief en leed. Er is dan iedere dag een Pinkpopfragment van ongeveer één minuut met beschrijving te zien.
 
40 jaar Pinkpop op CD
Uit de crossmediale samenwerking tussen Beeld en Geluid, 3FM en NPS/VARA/VPRO rond ‘40 jaar Pinkpop’ is ook de dubbel-CD 40 jaar Pinkpop LIVE NL voortgekomen, een compilatie van live Pinkpopregistraties van Nederlandse artiesten door de jaren heen. In chronologische volgorde passeren ‘oude namen’ als Alquin en Massada uit de jaren zeventig, tot en met recente opnamen van Krezip, Racoon en Within Temptation de revue.

Het bijzondere van dit album is de belangrijke én hoorbare rol van het Pinkpoppubliek dat zijn Nederlandse bands altijd trakteert op een warm applaus en blijk van erkenning. In het CD booklet staan opmerkingen, kanttekeningen en herinneringen van Jan Smeets zelf, die het geheel tot een waar historisch document maken.
 
Naast deze release brengt Universal Music gelijktijdig de dubbel-CD  40 jaar Pinkpop, samengesteld door ‘Mr. Pinkpop’ Jan Smeets. Het is een indrukwekkende verzameling geworden uit het overstelpende oeuvre van grote, internationale bands die door de jaren heen op zijn festival stonden, zoals  Red Hot Chili Peppers, Radiohead, The Prodigy, Snowpatrol, Simple Minds, Nickelback, Fun Lovin’ Criminals en vele anderen.
Release datum van beide CD’s is 15 mei.
 
De digitalisering van het Pinkpop materiaal is mogelijk gemaakt door Beelden voor de Toekomst.