Beeld en Geluid zoekt miljoen experts

Nederland heeft miljoenen media experts en Beeld en Geluid wil dat zij die kennis met elkaar gaan delen in de Beeld en Geluid-wiki. Programmamakers, mediawetenschappers én kijkers en luisteraars weten veel over radio- en televisieprogramma’s, de personen achter de schermen of hebben juist specifieke kennis over onderwerpen als radiotechniek of televisievormgeving. Een schat aan informatie die op de Beeld en Geluid-wiki toegankelijk kan worden door én voor alle Nederlanders.
Beeld en Geluid heeft de wiki in 2008 opgezet als platform voor kennis over audiovisuele media in Nederland. Er zijn al zo’n 2.000 films, radio- en televisieprogramma’s beschreven en meer dan 400 biografieën te vinden van TV-persoonlijkheden tot omroepers en van acteurs tot muzikanten. Maar ook over allerhande onderwerpen als het Polygoonjournaal en televisieprijzen biedt de wiki uitgebreide informatie.


De wiki is opgezet  als Wikipedia en gebouwd met dezelfde Mediawiki software. In 2009 verwacht Beeld en Geluid de eerste 50.000 geregistreerde gebruikers en wordt de wiki hopelijk meer dan twee miljoen keer geraadpleegd. Een redactie bij Beeld en Geluid legt de basis, maar externe gebruikers moeten de informatie aanvullen. In 2014 omvat de Beeld en Geluid-wiki dan ruim 50.000 beschrijvingen.

Om gebruikers op de wiki te wijzen, is een promotiefilm gemaakt, waarin onder andere mediadeskundige en programmamaker Bert van der Veer uit de doeken doet hoe de titel Goede Tijden Slechte Tijden is ontstaan en componist Stephen Emmer vertelt over de dagelijkse deurbel in het journaal.

De Beeld en Geluid-wiki is een initiatief van Beeld en Geluid in het kader van Beelden voor de Toekomst. In dit project redden zes instellingen een belangrijk deel van het audiovisueel erfgoed van Nederland door conservering en digitalisering. Het gedigitaliseerde materiaal komt zo breed mogelijk beschikbaar voor onderwijs en publiek. De instellingen helpen de erfgoedsector te vernieuwen door de opgedane expertise, kennis en ervaring te delen.