Beelden voor de Toekomst partner in Open Cultuur Data

Digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst is in 2012 partner in Open Cultuur Data (OCD), een netwerk dat culturele data open maakt en de ontwikkeling van waardevolle culturele toepassingen stimuleert. Het netwerk opende het afgelopen halfjaar 8 datasets van toonaangevende culturele instellingen zoals het Rijksmuseum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Hiermee werden 13 applicaties ontwikkeld en 3 nationale prijzen gewonnen.

Ontsluiten, cultuurprijzen en hackathons
Beelden voor de Toekomst ondersteunt het Open Cultuur Data-netwerk door zoveel mogelijk binnen het project beschikbare open datasets te ontsluiten, speciale cultuurprijzen ter beschikking te stellen en hackathons mede te organiseren. Een hackathon is een bijeenkomst waarin nieuwe digitale toepassingen ontwikkeld worden door programmeurs, designers, studenten en innovatoren. Deze hackathons worden in mei en oktober van dit jaar door Hack de Overheid georganiseerd. Dit is een netwerk dat ten doel heeft om meer open overheidsdata vrij te geven. De partnerschap stelt het netwerk in staat om kennis en ervaring rond de praktijk van open culturele data op te bouwen delen.

Eerste successen
Open Cultuur Data, een initiatief van het Innovators Netwerk Erfgoedsector en Hack de Overheid, behaalde recentelijk haar eerste successen. Door de inbreng van datasets van onder andere Beelden voor de Toekomst-partners Eye Film Instituut Nederland, Nationaal Archief en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid werden in het kader van de wedstrijd Apps voor Nederland 13 toepassingen gemaakt. De Open Cultuur Data-app Vistory, die gebruikmaakt van data van het door Beeld en Geluid en Kennisland ontwikkelde platform Open Beelden, won goud in de app-competitie. In de categorie Onderwijs won Rijksmonumenten.info (ab-c media) en ConnectedCollection (Cit) een aanmoedigingsprijs.

Doe mee!
Open Cultuur Data spant zich in 2012 in om meer culturele datasets te openen en meer innovatieve toepassingen te maken. Wil jij culturele datasets open beschikbaar maken? Een prijs uitreiken? Een hackathon organiseren of (juridische) begeleiding bij het openen van cultuurdata? Of heb je andere ideeën over open data en cultuur?

OCD is op zoek naar partners om haar activiteiten in 2012 te kunnen realiseren. Neem voor meer informatie contact op met Nikki Timmermans (nt@kl.nl).

Meer informatie: www.opencultuurdata.nl