Effectmeting: foto's veel vaker bekeken in context

Een jaar geleden stelde het Nationaal Archief samen met Spaarnestad Photo ruim 1.000 foto’s van politici beschikbaar aan Wikipedia. In het afgelopen jaar hebben we op twee momenten gemeten hoe deze collectie gebruikt wordt op Wikipedia.  

Tijdens de eerste meting werden foto’s op Wikipedia al ruim 17.500 keer vaker bekeken dan op de beeldbank van het Nationaal Archief. Deze verhouding tussen bezoeken op Wikipedia versus bezoeken aan de beeldbank aan het Nationaal Archief is ongeveer gelijk gebleven gedurende het jaar. De contextualisering die Wikipedia biedt is voornamelijk verantwoordelijk voor dit enorm hoge cijfer. Door de foto’s naast relevante informatie te plaatsen verhoog je de kans dat mensen in aanraking komen met cultureel erfgoed.

Sommige van deze persfoto’s krijgen zelfs iconische waarde. Een foto van Frits Bolkestein uit 1980 wordt op Wikipedia twintig keer gebruikt in verschillende talen. Duizenden mensen bezoeken per maand het Wikipedia-artikel van Frits Bolkestein in hun eigen taal waardoor deze foto de meest bekeken foto van Bolkestein ter wereld is geworden.

Er zijn nog maar weinig erfgoedinstellingen die van dit distributiekanaal gebruikmaken. In Nederland heeft alleen het Tropenmuseum een substantiële collectie beschikbaar op Wikipedia. De 45 duizend afbeeldingen van het Tropenmuseum worden per maand samen meer dan 5,5 miljoen keer bekeken. Deze bezoekers kunnen zij bij hun online bezoekersaantallen tellen, waardoor ze een van de best bekeken online collecties van Nederland hebben.

Het eerste deel van de effectmeting is hier te vinden. Het tweede deel hier.