Evaluatie pilot Nationaal Archief joins Flickr the Commons

In oktober 2008 startte het Nationaal Archief samen met partner Spaarnestad Photo als eerste Nederlandse erfgoedinstelling een pilot waarbij een selectie historische foto’s op de ‘archiefpagina’ van Flickr, The Commons, werden geplaatst. In de evaluatie van de pilot liegen de cijfers er niet om. Het Flickr account van het Nationaal Archief met bijna 800 foto’s heeft meer dan 1 miljoen pageviews, bijna 2000 commentaren en ruim 6800 toegevoegde tags opgeleverd. Een succesvol resultaat. Het Nationaal Archief heeft daarom besloten de pilot om te zetten naar een reguliere activiteit van de organisatie.

Dit initiatief maakt deel uit van een serie pilots die binnen het project Beelden voor de Toekomst worden uitgevoerd. Binnen deze pilots wordt onderzocht op welke wijze een grotere publieksbetrokkenheid bij fotocollecties gerealiseerd kan worden. Flickr zal in de toekomst verder ingezet worden als communicatiemiddel voor het vergroten van het publieksbereik van de fotocollecties. Daarnaast  zullen de commentaren en tags die door de Flickr-gemeenschap zijn toegevoegd worden gebruikt om de informatie bij de foto’s van de beeldbank van het Nationaal Archief aan te vullen.  

Een mooi voorbeeld van het inzetten van de online fotocommunity voor het verkrijgen van informatie bij foto’s bleek bij de foto van de 100e naoorlogse Nederlandse emigrant op Flickr. Hier komen Flickr, Facebook en het Nationaal Archief samen in het zoeken naar de identiteit van de Nederlandse dame op de foto. Een oplettende gebruiker merkt op dat de naam van de dame op de foto ook op Facebook te vinden is. “I notice that there is an Aussie named Kelly Zevenbergen on Facebook -- who could, I'm guessing, be this woman's granddaughter?”. Waarop enkele weken later de kleindochter van de betrokken dame zich op Flickr meldt, “I am kelly zevenbergen, the person you refer to on facebook, and yes, Adrianna was my grandmother. suprisingly you guessed well, there are many zevenbergens in australia, but I am her grand-daughter”. De Australische kleindochter herkent via Flickr haar Nederlandse grootmoeder. Zo wordt de wereld dankzij online communities ineens heel klein.