EYE geeft ruim 150 films vrij op OpenBeelden.nl

EYE geeft ruim 150 integrale films uit zijn collectie vrij op een eigen portal op de website Open Beelden. Ze zijn daarmee niet alleen te bekijken, maar ook gratis beschikbaar voor hergebruik, bijvoorbeeld op Wikipedia of in nieuwe creatieve werken. Het betreft een serie vroege Amerikaanse films, een tiental bioscoopjournaals en een reeks stedenfilms, gemaakt door filmpionier Willy Mullens. De films zijn gedigitaliseerd in het kader van Beelden voor de Toekomst.

Open Beelden is een open mediaplatform dat toegang biedt tot audiovisuele collecties die eenvoudig hergebruikt of geremixt kunnen worden. Films uit de collectie van EYE zijn nu al op diverse websites te bekijken, maar op Open Beelden biedt het museum de gebruiker de mogelijkheid om ze te downloaden, inclusief toestemming voor hergebruik van het materiaal. De collectie die EYE op de portal beschikbaar stelt zal de komende jaren groeien. De films zijn gedigitaliseerd in het kader van Beelden voor de ToekomstKennisland trekt samen met EYE op in dit traject en levert advies op het gebied van auteursrecht, communicatie en aansluiting met community's.

De collectie op Open Beelden bestaat uit films in het publieke domein en films van de firma Haghe Film, een van Nederlands grootste productiemaatschappijen in de eerste decennia van de vorige eeuw, die onder leiding stond van Willy Mullens. Van zijn hand komt nu een serie stedenfilms beschikbaar, die een panoramisch beeld geven van diverse Nederlandse steden voor promotionele doeleinden. Ook bevat de collectie zo’n dertig bioscoopjournaals, Spiegel van Nederland, die in de jaren vijftig wekelijks werden vertoond. De films van Haghe Film worden beschikbaar gesteld onder een Creative Commons-licentie.

De collectie bevat daarnaast circa zestig vroege Amerikaanse films, waaronder enkele van de oudste films uit de collectie (gemaakt rond de eeuwwisseling), films uit de jaren ’10 van onder andere D.W. Griffith en films van grote firma’s als Edison, Keystone en Universal. De selectie Amerikaanse films bestaat tot slot uit een groot aantal westerns en komedies. Deze laatste zijn deels ongeïdentificeerd, maar een aantal heeft beroemde acteurs van die tijd in de hoofdrol, zoals Mack Sennett, Larry Semon, Mabel Normand en Fatty Arbuckle.

Arbuckle was immens populair totdat hij betrokken raakte bij de plotselinge dood van een jonge actrice na een schandaalfeest. Ook al werd hij uiteindelijk vrijgesproken, zijn carrière werd verwoest waardoor hij vervolgens onder een valse naam achter de camera moest werken. De laatste vijftien jaar is men bezig om Arbuckle’s werk opnieuw te ontdekken en herwaarderen.