Film in Nederland: ontdek de Nederlandse filmgeschiedenis online

by-sa EYE Filminstituut Nederland

EYE Film Instituut Nederland brengt met de website Film in Nederland de vroege Nederlandse film tot leven. Op de site zijn opmerkelijke verhalen te vinden over circa 2300 oude films. De meeste films die bewaard zijn gebleven, zijn gratis te zien. De site is een van de resultaten van het grootschalige digitaliseringproject Beelden voor de Toekomst. www.filminnederland.nl

Momenteel bestrijkt de site de periode 1896 tot en met 1923, vanaf de introductie van de film in Nederland. Geleidelijk zal de site worden aangevuld met de geschiedenis van de speelfilm, die van experimentele films, animatiefilms en films uit en over Nederlands-Indië. Deze onderdelen moeten samen een volledig beeld geven van de Nederlandse film- en bioscoopcultuur. 

Naar schatting zijn ongeveer 500 films van voor 1923 bewaard gebleven. Ruim de helft daarvan kan op Film in Nederland worden bekeken en van nog eens circa 50 films is een fragment te zien. Daarbij is het mogelijk om door te klikken naar video-on-demandsite Ximon.nl, waar de volledige film te bekijken is. 

Een tijdlijn geeft een overzicht van belangrijke momenten in de Nederlandse filmgeschiedenis, zoals de vertoning van de eerste Nederlandse film Gestoorde hengelaar in 1896. De rubriek ‘Wie is…’ bevat korte filmpjes waarin vergeten pioniers weer tot leven worden gewekt. Daarnaast geven thematische teksten en een uitgebreide database toegang tot de films,  de credits en gegevens over personen en filmmaatschappijen. 

www.filminnederland.nl