Locatie, locatie, locatie: Mapit1418

Tijdens de Week van de Geschiedenis (17 t/m 25 oktober 2009) presenteren Kennisland en het Nationaal Archief de website MapIt1418. Het thema van de Week is ‘Oorlog en Vrede’ en daar sluit dit initiatief mooi op aan: de site geeft toegang tot een bijzondere selectie fotomateriaal uit de Eerste Wereldoorlog van het Nationaal Archief. Vooral – vaak niet eerder getoonde – foto’s uit Nederland in de oorlogsperiode krijgen op deze site speciale aandacht.

In veel gevallen is echter onbekend waar deze foto’s destijds genomen zijn. Met dit initiatief willen KL en het Nationaal Archief via crowdsourcing alsnog de juiste geografische locaties aan de foto’s toevoegen. Dat kunnen bezoekers van de website doen door middel van een kaart van Open Street Map (www.openstreetmap.org), het open source alternatief voor bijvoorbeeld Google Maps. Daarnaast kunnen bezoekers hun eigen foto’s van dezelfde locaties anno nu toevoegen: daarmee ontstaat een boeiende vergelijking tussen toen en nu!

De publieke lancering van de website vindt plaats tijdens de Nacht van de Geschiedenis, de feestelijke afsluiting van de Week van de Geschiedenis op 24 oktober 2009 in hotel Krasnapolsky in Amsterdam. Speciaal voor dat evenement ontwikkelen Kennisland en het Nationaal Archief samen met Geodan (www.geodan.nl) een unieke extensie van de website: een spel op de Surface Table van Microsoft, waarmee bezoekers van de Nacht met elkaar de collectie kunnen ontdekken en meer over de locaties te weten kunnen komen.

MapIt1418 is een initiatief van Nationaal Archief en Kennisland en wordt ontwikkeld in het kader van het landelijke project Beelden voor de Toekomst.