Nationaal Archief doet mee aan hackathon op 16 juni

Demonstratie van Werkende Jongeren in Den Haag, 1969. Verhoeff, Bert / Anefo

by-sa Beelden voor de toekomst

Op 16 juni zal het Nationaal Archief deelnemen aan de hackathon georganiseerd door Hack de Overheid. Tijdens een hackathon komen eigenaren van datasets (veelal overheidsorganisaties) samen met ontwikkelaars, programmeurs, journalisten en ondernemers. Doel is om de data onderling te verbinden of slimmer te presenteren om zo tot innovatieve toepassingen (apps, mobiele websites enz.) te komen met een meerwaarde voor burgers en overheid. De inbreng van het Nationaal Archief bij deze bijeenkomst bestaat uit het aanleveren en presenteren van een verzameling foto’s (140.000) van het Algemeen Nederlands Fotobureau (Anefo) met de bijbehorende metadata. De set kan beschikbaar gesteld worden dankzij de medewerking van Beelden voor de Toekomst. In dat kader stelt het Nationaal Archief ook een prijs beschikbaar voor de meest vernieuwende toepassing die zich richt op doelgroepen die nog weinig gebruik maken van het archief of die een brug weet te slaan naar de fotopresentatie in de nieuwe publieksruimte die opent in 2013.

In de Hackathon en ook daarna werkt het Nationaal Archief nauw samen met Open Cultuur Data, het netwerk van cultuurprofessionals, ontwikkelaars, designers, auteursrechtspecialisten en open data-deskundigen, dat culturele data open maakt en de ontwikkeling van waardevolle culturele toepassingen stimuleert.

De set
De ruim 140.000 foto’s zijn afkomstig uit het archief van fotopersbureau Anefo. Ze komen ter beschikking als open cultuurdata onder een CC BY-SA-licentie. De bijbehorende metadata van de foto’s komt beschikbaar onder een CC0-licentie. De set bevat een doorsnede van het Nederlandse politieke, maatschappelijke en culturele leven tussen 1959 en 1989. Al het grote en kleine nieuws uit de jaren zestig, zeventig en tachtig is door zijn fotografen vastgelegd. Alles zit er in, van groot nieuws zoals koninklijke huwelijken, politieke crises en Europees kampioenschappen tot heel klein nieuws zoals gekantelde vrachtwagens op de snelweg, volle stranden tijdens de eerste hittegolf van het jaar en de brandweer die een poes uit een brandend huis haalt. 

Anefo was een particulier, commercieel fotopersbureau waar de vraag het aanbod bepaalde. Belangrijke thema’s in de set zijn politiek, sport en het koningshuis. De 140.000 foto’s laten zien hoe Nederland is veranderd: van een op wederopbouw gerichte samenleving, via diepe generatieconflicten, naar een maatschappij die te hoop loopt tegen de bezuinigingen opgelegd tijdens de economische crisis in de jaren tachtig. De fotocollectie Anefo heeft door haar allesomvattendheid een grote historische waarde voor de naoorlogse Nederlandse (beeld)geschiedenis.

Geschiedenis
Het Algemeen Nederlands Fotobureau komt voort uit de fotografische dienst opgericht in 1943 binnen het Bureau Militair Gezag. Opgericht door de Nederlandse regering in ballingschap in Londen, diende Anefo in eerste instantie om voorlichtingsmateriaal te maken en te verspreiden om de positie van Nederland onder de aandacht te brengen en om de herinnering aan de wettige regering en het koningshuis levend te houden onder de bevolking in bezet Nederland. In 1948 werd het verkocht en groeide het naast het ANP langzaam uit tot een van de grote Nederlandse, commerciële fotopersbureaus. Anefo bleef tot 1989 bestaan. In dat jaar werden door de laatste directeur alle foto’s overgedragen aan de Rijksvoorlichtingsdienst. Uiteindelijk kwam de omvangrijke collectie in 1996 via de RVD in beheer bij het Nationaal Archief.

Anefo als open cultuurdata
Het auteursrecht op de foto’s, gemaakt door fotografen in dienst van Anefo, is overgedragen aan de RVD en via de RVD aan het Nationaal Archief. De beschrijvingen van de Anefo-foto’s zijn niet altijd compleet. Het Nationaal Archief is afhankelijk van de informatie die in het verleden door Anefo bij de foto’s is vastgelegd. De ordening is consequent chronologisch. Het materiaal kwam op datum binnen waarbij per dag verschillende reportages beschikbaar kunnen zijn.