Pinkpop archieven doorzoekbaar

In mei 2009 beleefde het jaarlijkse PinkPop popfestival haar 40e editie. In het jubileumjaar werd uitgebreid stil gestaan bij de geschiedenis van PinkPop zowel op locatie, op het web en op televisie. Beelden voor de Toekomst en het nationaal onderzoeksproject MultimediaN hebben de handen ineengeslagen en op www.hollandsglorieoppinkpop.nl een experimentele videozoekmachine gelanceerd rondom 40 jaar Pinkpop. Met behulp van Nederlandse technologie kan via deze website gebrowsed worden door videofragmenten van optredens en interviews op Pinkpop. Automatische beeld- en spraakherkenning neemt de gebruiker op een nieuwe manier bij de hand. De website laat op deze manier zien hoe multimediatechnologie ons in de nabije toekomst kan helpen de weg te vinden in het enorme aanbod van online video.

De Nederlandse technologie is de afgelopen vijf jaar veelvuldig als beste getest in internationale competities en is nu voor het eerst toegankelijk voor het grote publiek. De zoekmachine vertaalt pixels naar tekst en is daarom in staat om objecten in het beeld, zoals ‘gitarist’ en ‘drummer’, automatisch te benoemen. De machine leert op basis van vele voorbeelden het verband tussen een visueel object en duizenden vorm-, kleur- en structuurkenmerken. Gebruikers kunnen razendsnel naar verschillende benoemde objecten in de concertvideo navigeren door een speciaal ontwikkelde videoplayer die deze objecten op een tijdlijn weergeeft. Naast het zoeken in Pinkpopconcerten, kunnen gebruikers ook zoeken in interviews van Nederlandse artiesten met behulp van automatische spraakherkenning.

De gebruiker wordt uitgedaagd om actief terugkoppeling te geven op de automatische behaalde resultaten, bijvoorbeeld door het label ‘drummer’ vervangen door ‘toetsenist’. Met deze input van gebruikers kan vervolgens het automatische herkenningsproces verder worden verbeterd. Ook kunnen de gebruikers commentaar toevoegen in de vorm van tekst om de doorzoekbaarheid van dit Pinkpopmateriaal nog verder te vergroten.

De website www.hollandsglorieoppinkpop.nl is vormgegeven dankzij het nationale onderzoeksprogramma MultimediaN en het digitaliseringproject Beelden voor de Toekomst. In MultimediaN zijn vertegenwoordigd: Universiteit van Amsterdam voor videobeeldherkenning, Universiteit Twente voor spraakherkenning, Video Dock voor videoplayers en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

De videozoekmachine zal tot eind februari 2010 online zijn.

Klik hier voor een video over het project