Rotterdamse hackers aan de slag met open cultuur data

Meer dan 150 hackers en open data-eigenaren namen op 13 oktober deel aan de hackathon ‘Open for Business’ in WORM Rotterdam. Het Open Cultuur Data-netwerk bracht 8 nieuwe datasets in. Vijftien hack-teams en een groot aantal individuele hackers ontwikkelden op basis van open data apps met startup potentie. Het Rotterdamse internetbedrijf Hoppinger maakte de app Doek voor je Hoek met een vernieuwend verdienmodel voor cultuur. Het hack event werd georganiseerd door Hack de Overheid en Rotterdam Open Data.

Geld verdienen met cultuur
Wat hang je thuis aan de muur? Hoppinger ontwikkelde de app Doek voor je Hoek waarmee je op basis van de kleur van je interieur een bijpassend schilderij uit de collectie van het Rijksmuseum aanbevolen krijgt. Dit kan op canvas worden geprint, en wordt vervolgens naar je opgestuurd. Digitaal kunstenaar Hay Kranen maakte een SimCity-achtig spel waarin je een eigen museum bouwt door schilderijen uit het Rijksmuseum aan te kopen. Startup OmniP Labs kwam met een app die toeristen de weg wijst op basis van locatiedata van het Nederlands Uitburo.

Vrij te gebruiken content
Cultuur was een prominent thema op de hackathon. De culturele sector maakte acht nieuwe datasets beschikbaar. Onder andere de Koninklijke Bibliotheek, het Rijksmuseum, het Nationaal Archief en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid brachten unieke collectiedata in. Iedereen kan deze open content gratis en zonder restricties gebruiken. Het netwerk Open Cultuur Data heeft op dit moment 34 van deze culturele datasets beschikbaar. Het volledige overzicht van deze sets is te vinden op www.opencultuurdata.nl/datasets.

Competitie
Tot 31 december 2012 kunnen apps ingezonden worden voor de Open Cultuur Data competitie. In deze competitie kan in totaal €7.500 aan prijzengeld gewonnen worden met apps die een bijdrage leveren aan het vergroten van het publieksbereik van een collectie of instelling. De competitie wordt mogelijk gemaakt door het digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst en het Nationaal Archief (www.gahetna.nl).

Meer informatie: www.opencultuurdata.nl/competitie.