T-Visionarium Open City: panoramische ervaring

Het grootste schilderij van Nederland is Panorama Mesdag: 120 meter lang en 14 meter hoog. Maar het is niet het formaat dat al meer dan 100 jaar zoveel indruk maakt – het is cilindervormig, de toeschouwer staat er middenin! Bij de opening van het Panorama zei Vincent van Gogh: "Nooit in mijn leven heb ik zoiets moois gezien. Panorama Mesdag heeft maar één gebrek en dat is dat het geen gebreken kent”. Kunst kijken werd kunst beleven.

Nu, meer dan 100 jaar later, presenteren de VPRO, Beeld en Geluid, het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) T_Visionarium OPEN CITY, een panoramische ervaring van audiovisueel materiaal uit de collecties van Beeld en Geluid die binnen Beelden voor de Toekomst gedigitaliseerd zijn. T_Visionarium OPEN CITY is een spectaculaire installatie waar bezoekers in een 3-dimensionale ruimte op een interactieve manier door het audiovisuele archief kunnen navigeren en hun eigen tijdelijke montage of remix kunnen maken. De installatie maakt gebruik van baanbrekende visualisatie technologie van het Australische onderzoekscentrum iCinema en is dit najaar voor het eerst in Nederland te zien.

T_Visionarium OPEN CITY valt binnen een reeks activiteiten in het kader van de ‘Eeuw van de Stad’, het crossmediale project dat de VPRO samen met de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam presenteert. Eeuw van de Stad bevindt zich op verschillende platforms (radio, televisie en internet). Dit programma omvat de volgende elementen:

  • on-site: activiteiten in het kader van de IABR
  • on-line: de Open City website
  • de T_Visionarium OPEN CITY installatie in de Zuiderkerk

De installatie is gratis te bezoeken vanaf 5 november 2009 en blijft gedurende 18 dagen (t/m 22 november) publiek toegankelijk in de Zuiderkerk in Amsterdam. Entree is gratis. Met de T-Visionarium Open City realiseren de partners een installatie die net zo’n indruk zal maken op het publiek als Mesdags Panorama destijds. Ook zal worden gezocht naar manieren om deze technologie verder te ontwikkelen,  zodat instellingen binnen én buiten Beelden voor de Toekomst hier in de toekomst gebruik van kunnen maken.

Meer informatie
Routebeschrijving naar de Zuiderkerk in Amsterdam

Bekijk de foto's van de lancering

T_Visionarium OPEN CITY is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de Mondriaan Stichting, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het MediaFonds voor Nederlandse Culturele Mediaproducties