TV Film Festival in EYE

De televisie bestaat in oktober zestig jaar, en dat viert EYE Film Instituut Nederland van 7 t/m 31 oktober met het TV Film Festival, een uitgebreid programma rond de beste Nederlandse televisiefilms van de afgelopen jaren, in aanwezigheid van cast & crew. Daarnaast presenteert EYE op 2 oktober ‘100 Jaar Televisie’, een programma over de cinematografische wortels van de televisie. Verder is er een special rond Suzy Q in aanwezigheid van regisseur Martin Koolhoven, en zijn de tien nieuwste NTR KORT!-titels te zien.

Tijdens het TV Film Festival zoomt EYE in op de relatie tussen de hedendaagse Nederlandse film en de televisie, met een programma waarin televisiefilms van erkend en aanstormend Nederlands filmtalent (opnieuw) worden vertoond op het grote doek.

Filmmakers als Urszula Antoniak, Martin Koolhoven, Nanouk Leopold, Nicole van Kilsdonk en Hanro Smitsman hebben met een televisiefilm hun eerste stappen in de filmwereld gezet. Sinds het midden van de jaren negentig is de televisiefilm dan ook niet meer weg te denken uit het Nederlandse film- en tv-landschap. Onder de noemer Telefilm, One Night Stand en tot voor enkele jaren geleden De Nieuwe Lola’s worden films gemaakt die primair bedoeld zijn voor uitzending op televisie. De onderwerpen haken meestal in op de actualiteit. In het afgelopen decennium hebben deze projecten zich bewezen als kweekvijver voor veelbelovende regisseurs, acteurs en scenarioschrijvers. Films uit deze series worden regelmatig bekroond op festivals in binnen- en buitenland, en verschillende Telefilms kregen een bioscooproulement.

EYE vertoont een selectie Nederlandse televisiefilms uit de periode 1999–2011, waarbij het accent ligt op films die niet of slechts incidenteel in de bioscoop te zien zijn geweest (uitzonderingen zijn Familie en Tussenland). Iedereen kan zo op het grote doek ontdekken wat hij op televisie heeft gemist: van prijswinnaars en vroege films van inmiddels bekende cineasten tot festivalfavorieten en aanstormend filmtalent. De meeste films worden vertoond in de aanwezigheid van de makers. Alle films worden vooraf gegaan door NTR KORT!-titels.

Het TV Film Festival wordt georganiseerd i.s.m. CoBO Fonds, Mediafonds, NTR, VPRO en het Filmfonds. Met dank aan alle deelnemende producenten en omroepen. Het TV Film Festival vindt plaats in het kader van het themajaar 60 Jaar Televisie dat georganiseerd wordt door EYE en Beeld en Geluid in het kader van het digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst.

2 oktober, 15.00: 100 Jaar Televisie

7 t/m 31 oktober, TV Film Festival 

EYE, Vondelpark 3, 1071 AA Amsterdam, t. 020-5891400

www.eyefilm.nl

Lees meer