Verhalen van Slochteren

Verhalen van Slochteren brengt het verleden tot leven door persoonlijke herinneringen over 50 jaar gas en historisch beeldmateriaal bij elkaar te brengen. Verhalen van Slochteren geeft Groningers een unieke kans om hun eigen verhaal over 50 jaar gas te vertellen en vast te leggen voor later.

Programma
Opa’s en oma’s, kinderen en kleinkinderen zijn uitgenodigd om van 22 t/m 28 juni 2009 hun verhaal te komen vertellen over 50 jaar gas in Slochteren, in het paviljoen op de Fraeylemaborg in Slochteren.

Op dinsdag 23 juni om 14.00 uur wordt het paviljoen van Slochteren geopend in aanwezigheid van de wethouder cultuur van Slochteren, Adrie Scheidema. Journalist/columnist Herman Sandman zal tijdens de opening een Gronings verhaal voordragen. De gehele week zijn er activiteiten voor jong en oud, met o.a. een opa & en oma koffiemiddag, een babbelbox zoals bij ‘man bijt hond’, workshops voor scholieren, scouts en nog veel meer! Kijk voor het hele programma van 22 t/m 28 juni op de website: www.gasinbeeld.nl/verhalenvanslochteren

Paviljoen
In het paviljoen van Verhalen van Slochteren krijgen bezoekers toegang tot unieke archiefbeelden, die speciaal in het kader van 50 jaar gas zijn geselecteerd uit de archieven van Beeld en Geluid, het Filmmuseum, Nationaal Archief en het Gronings AudioVisueel Archief (GAVA). Bijvoorbeeld alle belangrijke historische momenten en de gedateerde voorlichtingsspotjes, die het gebruik van gas onder de Nederlandse bevolking promootte.

Ter plekke kunnen persoonlijke herinneringen over 50 jaar gas gemixt worden met archiefbeelden naar keuze. Deze persoonlijke geschiedenisuitzendingen zijn te zien op een spectaculair groot scherm van 15 meter breed, worden vastgelegd op een USB-stick voor thuis en krijgen een plaats op de website.

Culturele Zomer G50
Verhalen van Slochteren maakt deel uit van het Jubileumprogramma G50 en de Culturele Zomer G50. Zie voor meer informatie: www.groningengas50.nl

Organisatie
Het project Verhalen van Slochteren wordt in het kader van Beelden voor de Toekomst gerealiseerd door de Bibliotheken in Slochteren en Hoogezand/Sappemeer, Biblionet Groningen, de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB), Stichting Nederland Kennisland (KL), Filmmuseum, Beeld en Geluid, Nationaal Archief en het Gronings AudioVisueel Archief (GAVA).

Meer informatie op: www.gasinbeeld.nl/verhalenvanslochteren