Video labeling game Waisda? wint ‘Best Archives on the Web Award’

De video labeling game Waisda? heeft de prestigieuze ‘Best Archives on the Web Award’ gewonnen in de categorie ‘Best Use of Crowdsourcing for Description’. Deze prijs wordt sinds 2008 uitgereikt op het populaire archiefblog ArchivesNext van archief-expert Kate Theimer. Na de winst van de Competition Grand Challenge op EuroITV in Finland afgelopen juni en de TIMAF European Best Practices Awards is dit alweer de derde prijs voor Waisda?.

De jury van de ‘Best Archives on the Web Awards’ koos voor Waisda? vanwege de gedegen evaluatie van en beschikbare documentatie over het project. Hiermee wordt verwezen naar het evaluatieverslag van Waisda? dat afgelopen januari verscheen. De evaluatie bestaat uit een kwantitatieve en kwalitatieve analyse van de tags, usability onderzoek naar de huidige interface en gebruikersonderzoek naar de motivatie van spelers. Daarnaast zijn er dit jaar op de WebScience conferentie twee papers over Waisda? gepresenteerd, met hierin de resultaten van het laatste onderzoek naar de bruikbaarheid van de tags, en de plek van Waisda? ten opzichte van de verschillende tagginginitiatieven in het erfgoeddomein.
 
De jury prees Waisda? vanwege zijn speelse karakter, de aansprekende content, en het gebruik van sociale media zoals Twitter.
Het volledige verslag over de ‘Best Archives on the Web Awards’ staat op het ArchivesNext blog.
 
Meer achtergrondinformatie over Waisda? is te vinden op het Waisda? blog.