Website voor Nederlandse films en tv-series online

Ximon = live!

Ximon = live!

Beelden voor de toekomst

Filmotech wordt Ximon

Vandaag is Ximon.nl, de website om Nederlandse films, documentaires en televisiedrama’s te kijken, gelanceerd. De nieuwe online videoservice biedt een omvangrijke catalogus film en tv in hoge kwaliteit aan via internet. 

Ximon.nl gaat van start met ruim 500 uur aan video. De collectie omvat historische werken die terug gaan tot begin vorige eeuw, van Majoor Frans (1916) en Dorp aan de Rivier (1958) tot hedendaagse succesfilms als Zwartboek (2006) en Kan Door Huid Heen (2009). Met titels als Alleman (1963) en Recycle (2007) komen ook liefhebbers van documentaires aan hun trekken. 

De gehele catalogus is op ieder gewenst moment, tegen betaling, te bekijken via Ximon.nl. Om een film te kijken bij Ximon betaal je voor het overgrote deel van de catalogus tussen de €0.99 en €3,50. Alleen de meest recente titels, die net uit de bios komen, kosten €4,95. Je kunt de film na betaling 48 uur onbeperkt kijken.    

Naast het bekende 'pay-per-view' model biedt Ximon als eerste de mogelijkheid om zogenoemde collecties te huren. Een collectie is een digitale filmbox waarmee je tegen een korting (die kan oplopen tot 50%) een verzameling films of een tv-serie kunt huren. Onder de ruim 30 collecties die bij Ximon al verkrijgbaar zijn, bevinden zich bijvoorbeeld ‘de Jaren ’70 Collectie’ en de ‘Gouden Film Collectie’.

De Nederlandse film- en televisiemakers spelen een prominente rol binnen het platform. Ximon creëert voor zo veel mogelijk makers en acteurs een eigen pagina. Op deze gepersonaliseerde pagina  zijn alle producties waar deze persoon bij betrokken is geweest eenvoudig terug te vinden. 

Ximon.nl is een initiatief van EYE Film Instituut Nederland, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten. Het initiatief komt voort uit het nationale digitaliseringproject Beelden voor de Toekomst. Het streven is om in de komende vijf jaar het overgrote deel van alle Nederlandse film-, televisiedrama- en documentaireproducties beschikbaar te maken via Ximon. Met de lancering van vandaag is hiervoor de eerste stap genomen.

Deze eerste versie van Ximon.nl is een open beta versie. Ximon verwacht komend jaar het platform verder te ontwikkelen en 1.000 tot 1.500 uur aan materiaal toe te voegen aan de catalogus. Het doel is bovendien om uit te breiden naar mobiele platformen en tv.

Tegelijkertijd met het openstellen van de beta-site, maakt Filmotech Nederland de nieuwe naam bekend waarmee zij voortaan naar buiten zal treden: Ximon.